RSS

„Пеперудите и цветята на Беласица”

19 май

 

 

          На територията на Природен парк „Беласица” има четири тематични маршрута свързани с определена тематика. Те са разработени  от Българска фондация биоразнообразие със съдействието на Дирекцията на парка с образователна цел.

 

На 29 и 30 май тази година ние ще посетим първия маршрут „Пеперудите и цветята на Беласица”

 

Пътеката “Пеперудите и цветята на Беласица” започва от центъра на село Яворница. Следвайки синята маркировка ние ще се докоснем до красивия и пъстър свят на цветята и пеперудите. Продължителността на маршрута е 1.20 часа (без почивките:), а дължината му в двете посоки – 2,8 км. По пътя има четири информационни табла: жизненият цикъл при пеперудите, пеперудите и цветята на открито, в храсталаците и в гората.

 

Пътуването ни ще започне на 29 май тази година в 7.45 часа сутринта с влак от гара Перник. Ще пристигнем на гара Петрич около 11.30 часа. От автогара Петрич ще хванем автобус до село Габрене, автобуса преминава през село Яворница а това е нашата крайна цел.В село Яворница ще преспим в къща за гости в комплекс „Нери“

 

Връщаме се с влак от гр.Петрич в 16.25 часа на 30 май.

 

А ето и кратко описание на четирите тематични маршрута в парк Беласица.

 

1).  „Пеперудите и цветята на Беласица” -лъчев маршрут от село Яворница до водопада. Продължителността на маршрута е 1.2 часа, а дължината му е 2,8 км. Маршрута дава възможност за запознаване  с някои дневни пеперуди и цветни растения, за узнаване на любопитни факти за тях и защо не могат едни без други.

 

2). „Животът на кестена” – кръгов маршрут от село Коларово, през „Гьолчето” и обратно в село Коларово. Продължителността на маршрута е 2.30 часа, а дължината му е 5.3 км. Посетителите на маршрута имат възможност да се пренесат в непознатия и уникален свят на кестеновата гора, пълен с очарователни обитатели.

 

3). „Пътеката на мравката” – започва от хижа Конгур, където е разположено входното табло за маршрута. Следвайки черния път на изток от хижата посетителите могат да се пренесат в един микрокосмос, пълен с интересни факти – светът на мравките.  Продължителността на маршрута е 1 час и 20 минути, а дължината му в двете посоки – 3,6 км. В помощ по пътеката са три информационни табла – Червена горска мравка, Поведение на мравките и Значение на мравките.

 

4). Пътеката „Приятели” започва от хижа Беласица и води до живописния Лешнишки водопад. Следвайки синята маркировка туристите ще се докоснат до непознатия и уникален свят на нашите приятели дърветата. Продължителността на маршрута е 1 час и 40 минути (без почивките.

 

 

 

В случай че ви хареса още някой маршрут, няма проблем, ще се постараем да задоволим вашето желание!

Знаете как да се свържете с нас!

 

 

 

 
Вашият коментар

Публикувано от на 19.05.2013 в Туризъм

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.